En liten klype chai byr på et indisk hav av smaker og muligheter. I denne oppskriften tar vi med oss klassikeren "chai latte" fra kaffebardisken til kjøkkenbenken; alt du trenger er sort te, frisk ingefær, nykvernet pepper og varm melk. Til å toppe det hele byr vi på et snedig tips for å lage nydelig melkeskum uten steamer eller andre avanserte duppedingser.

Litt om chai

Tedrikkene  vi i dag forbinder med «chai» har sine røtter i  indisk tekultur. Her er det en gammel skikk å koke blader fra diverse krydderurter før man tilsetter melk og sukker. På 1800-tallet, da britene introduserte teplantasjer i distriktet Assam, ble også sort te en del av oppskriften. Kardemomme, kanel, ingefær, anis, pepper og kløver er eksempler på urte- og kryddersorter det er vanlig å koke tebladene sammen med. I India kalles dette «masala chai» (krydret te), men med drikkens  utbredelse i verden har kun navnet «chai» (som egentlig bare betyr «te») blitt med på reisen. I dag brukes «chai» om et indisk hav av tedrikker der fellesnevneren er sort te med innslag av forskjellige krydder. Et populært eksempel er nettopp «chai latte», der teen  tilsettes varm og steamet melk etter brygging.

Hjemmelaget chai latte

Chai Latte

Dette trenger du:

- 20 gram Chai (krydret te)
- Tre skiver fersk ingefær
- To teskjeer brunt sukker
- Nykvernet pepper
- 2 dl melk

Du kan også bytte ut Chai med en ren, sort te. I så fall kan du tilsette typiske chaikrydder som kanel og kardemomme etter smak.

Dette gjør du

Bland Chai (krydret te) med tre skiver ingefær, brunt sukker og litt nykvernet pepper i en tekanne eller mugge. Hell over to desiliter nykokt vann og la det trekke i et par minutter. Sil teen over i en kopp og topp den med varmt melkeskum etter smak.

Slik lager du varmt og luftig melkeskum: Varm melken i en kasserolle. Ta den av platen med en gang det begynner å boble litt (før det begynner å koke). Kjør til slutt stavmikseren i melken til den oppnår ønsket konsistens. Det anbefales å bruke helmelk dersom du ønsker et fyldig melkeskum.

Du kan også bruke en visp dersom du ikke har stavmikser. Begynn i så fall med vispingen mens du varmer opp melken.