En liten klype chai byr på et indisk hav av smaker og muligheter. I denne oppskriften tar vi med oss klassikeren Chai Latte fra kaffebaren til kjøkkenbenken. Alt du trenger er Chai, vann og melk, og sirup eller krydder om du ønsker mer chai-smak.

Historien om chai

Te-drikkene vi i dag forbinder med «chai» har sine røtter i  indisk tekultur. Her er det en gammel skikk å koke blader fra diverse krydderurter før man tilsetter melk og sukker. På 1800-tallet, da britene introduserte teplantasjer i distriktet Assam, ble også sort te en del av oppskriften. Kardemomme, kanel, ingefær, anis, pepper og kløver er eksempler på urte- og kryddersorter det er vanlig å koke tebladene sammen med. I India kalles dette «masala chai» (krydret te), men med drikkens utbredelse i verden har kun navnet «chai» (som egentlig bare betyr te) blitt med på reisen. I dag brukes chai om et indisk hav av tedrikker der fellesnevneren er sort te med innslag av ulike krydder. Et populært eksempel er nettopp chai latte, der teen  tilsettes varm og steamet melk etter brygging.

Hjemmelaget Chai Latte

Dette trenger du:

• Én pyramidepose med Chai
• Ca. 60 gram varmt vann
• Ett pump med Chai-sirup (kan sløyfes)
• Fyll opp med nysteamet melk
• Om du ønsker kan du toppe latten med malt ingefær og kardemomme

Slik lager du Chai Latte

Sett pyramideposen med Chai i tekoppen og hell over ca. 60 gram med varmt vann (bruk gjerne vekt) og la teen trekke i 2-3 minutter. Om du ønsker en søtere Chai Latte kan du så tilsette ett pump/en spiseskje med Chai-sirup. Fyll deretter opp koppen med nysteamet melk.

Slik lager du varmt og luftig melkeskum uten steamer: Varm melken i en kasserolle. Ta den av platen med en gang det begynner å boble litt (før det begynner å koke). Kjør en stavmikser i melken til den oppnår ønsket konsistens. Det anbefales å bruke helmelk dersom du ønsker et fyldig melkeskum.

Du kan også bruke en visp dersom du ikke har stavmikser. Begynn i så fall med vispingen mens du varmer opp melken.

Har du en presskanne kan du helle den varme melken over i denne og deretter presse silen opp og ned i cirka ti sekunder eller til du har ønsket konsistens på melken.