Solberg & Hansen presenterte nylig tre nye kaffetyper fra Costa Rica. Hva er det egentlig som gjør dette til et unikt kaffeland?

Kaffe fra Costa Rica er viden kjent for sine spennende smaksprofiler og gode munnfølelse. Kaffegårdene er gjerne små og familiedrevet, og kaffeproduksjon er en arv som ofte går igjen i generasjoner. Bøndene eier ofte sine egne mikromøller, slik at de har mulighet til å jobbe med hele verdikjeden fra dyrking av kaffebær til prosessering.

Hvis du har drukket litt spesialkaffe tidligere, har du sannsynligvis hørt om bærtørket kaffe. Kort fortalt vil det si at kaffebærene blir tørket med skallet og fruktkjøttet på før de blir videreforedlet, sortert, pakket og etterhvert brent.

Hvis kaffen er våtforedlet betyr det at skallet og fruktkjøttet blir fjernet fra bønnen umiddelbart etter innhøsting, før de fermenteres, skylles og legges til tørk.

Når du kjøper kaffe fra Costa Rica vil du ofte kunne se at den er honey-prosessert. Dette er en mellomvariant mellom de to førstnevnte, da man fjerner skallet, men beholder noe av fruktkjøttet rundt bønnen før tørking. Dette tilfører sødme og fruktighet til smaken. ”Honey» referer til det klissete sukkerlaget som blir igjen rundt bønnen og kjennes ut som honning. Fordi man beholder noe av fruktkjøttet omtales metoden også som delvis bærtørket.

Prosesseringsmetoden har sin opprinnelse i Costa Rica, men selv om mange bønder har spesialisert seg på dette, produseres også bærtørket og våtforedlet kaffe i landet, på lik linje med andre kaffeproduserende land i Mellom-Amerika.

Honey-prosessert kaffe deles inn i fire ulike grader: sort, rød, gul eller hvit. Dette indikerer lengden på tørkingen av bønnen og hvor mye fruktkjøtt som har sittet igjen rundt den. Jo mørkere farge bønnen får, jo lenger har den tørket, og jo mer fruktkjøtt har den hatt rundt seg.

Gjennom å eksperimentere med disse ulike parameterne klarer Costa Ricas kaffebønder å bringe frem unike smaksprofiler. I Solberg & Hansen er vi stolte av å samarbeide med noen av landes fremste produsenter.

Kaffeproduksjon gjennom generasjoner

Familien Bonilla med far Hector i spissen, startet mikromøllen Don Mayo i 2006. Bare tre år etter vant de Cup of Excellence som den mest prestisjefylte konkurransen og prisutddelingen for spesialkaffe, noe som vitner om et enormt kvalitetsfokus allerede fra begynnelsen.

Vi er stolte av å kunne presentere et spennende mikroparti fra gården som på drøye 10 år har etablert seg som en av de aller beste i Costa Rica.

Kjøp  Don Mayo her:

Fra gården El Venado og familien Delgado kommer den andre av høstens nyheter fra Costa Rica. Familien har dyrket kaffe i tre generasjoner, og er kjent for sin høye kvalitet. De har kontroll på alle ledd fra dyrking til tørking, og mikromøllen Cerro San Luis er deres egen.

Kjøp  Cerro San Luis her:

60 års erfaring

Den tredje og siste kaffenyheten fra Costa Rica er en ny innhøsting fra den lille, generasjonsdrevne gården La Bandera.

60 år etter at hans far plantet de første kaffeplantene på gården, driver Diego Hilgado gården videre med stø hånd. Gjennom disse årene har han opparbeidet seg en enorm kunnskap og han kan med sikkerhet kalles en av Costa Ricas aller ypperste produsenter.

Kjøp  La Bandera her: