Det er like forutsigbart som smaken av ribbe, lutefisk eller pinnekjøtt på julaften; etter flere ukers omgang med bordet fristelser i desember, venter et flunkende nytt tall på den andre siden av kalenderen. Med like høye ambisjoner for det nye året som appetitten var under julefeiringen, er det lett å gape over mye når nyttårsforsettene skal velges. I den anledning har vi et berikende tips for det nye året, som er enkelt å holde fordi det kan smake like nydelig som det gjør kroppen godt. Møt det nye året med en kopp grønn te.

Først litt fakta om grønn te

Som all annen «ekte te», lages grønn te på blader fra den mytomspunne planten «Camellia Sinensis». Dette er te i sin mest naturlige og  klassiske form, og den desidert største tesorten i verden.  Om man ser bort fra vann, er grønn te sannsynligvis klodens mest konsumerte drikk. Denne tesorten, som har vært kulturbærer i store deler av Asia i flere tusen år, er også den eldste. Det skilles mellom to fremstillingsmetoder; den kinesiske (som ristes) og den japanske (som dampes). Det er disse formene for varmebehandling som sørger for at bladene i denne kategorien beholder sin naturlige grønnfarge. I grønn te av høy kvalitet gjenspeiles dette gjerne av naturlig sødme, mineralitet og milde, vegetabilske smakstoner i koppen.

 

Konsentrert plante

Det finnes sannsynligvis ikke noen annen form for naturmedisin som det er blitt forsket mer på enn grønn te. Listen over antatte helsegevinster er like lang som konsentrasjonen av antioksidanter, vitaminer og mineraler er høy. Faktisk så inneholder grønn te dobbelt så mange antioksidanter som sort te, og det er spesielt det høye innholdet av de svært effektive antioksidantene i kategorien "polyfenoler" som forskerne finner interessante. Grunnen til at grønn te inneholder mer av disse "vidunder-antioksidantene", er prosesseringen vi beskrev i avsnittet over. Fordi tebladene ikke oksideres (i motsetning til for eksempel sort te og oolong) bevares også mer av Camellia Sinensis' naturlige næringsinnhold.

Med lupen på bladene

I flere kulturer blir grønn te forbundet med et langt og sunt liv. Mange asiatiske land har brukt drikken som naturmedisin i tusenvis av år, og de siste 40 årene har også den vestlige legevitenskapen hatt lupen tett på de grønne tebladene. Her er noen av helsefordelene man antar at grønn te kan bringe med seg, først og fremst på grunn av det høye innholdet av antioksidanter, inkludert det kraftige polyfenolet "Epigallocatechin gallate" (EGCG):

-Styrker immunforsvaret
-Øker forbrenningen
-Forebygger hjerte- og karsykdommer
-Bryter ned det skadelige kolesterolet i kroppen
-Virker positivt på kondisjon og konsentrasjon
-Stabilisere blodtrykket
-Kontrollerer blodsukkeret og forebygger diabetes
-Virker positivt mot stress

Som med all annen naturmedisin verserer det mange meninger rundt dette, men det er - som nevnt over - gjort svært mange omfattende studier på grønn te. Blant annet har den anerkjente, medisinske journalen "The American Journal of Clinical Nutrition" publisert flere veldokumenterte studier som underbygger plantens positive egenskaper. Og selv om det kreves kontinuitet for at den skal ha en effekt på kroppen, er det lurt å huske at også grønn te inneholder koffein. En vanlig anbefaling er derfor to til tre kopper om dagen, med egne forbehold for blant annet barn og gravide.

Slik brygges grønn te best

Om du bestemmer deg for å gi grønn te en sjanse i januar, er det en smakfull bonus at grønn te kan være fantastisk godt. Og smaken kommer først og fremst an på to variabler; tekvaliteten og bryggemetoden. Avslutningsvis byr vi på en enkel fremgangsmåte for å brygge grønn te som lever opp til sitt høye smakspotensial. Nøkkelen til suksess er rett bryggetemperatur:

-I motsetning til de fleste varianter av sort te, er det viktig å være varsom med temperaturen når man trekker grønne teblader i varmt vann. For å få fram de elegante og milde smaksegenskapene i en grønn te bør den brygges med vann som holder omtrent 75 grader. Om temperaturen er for høy blir teen bitter, uansett hvor god kvalitet det er på bladene.
-Beregn mellom ett til to gram per desiliter vann (tilsvarer rundt en toppet teskje for en normal tekopp)
-La teen trekke i to til tre minutter.

Velbekomme og godt nytt år.