I de sydlige skråningene av Himalaya, med det mektige Kanchenhunga-fjellet som bakteppe, ligger det myteomspunne området Darjeeling. I dette frodige fjellandskapet er det ikke kun utsikten over snøkledte fjelltopper som er spektakulær. Herfra kommer noen av teverdenens mest ettertraktede skudd - førsteplukkingen av det som gjerne kalles «teens champagne».

Britisk innflytelse

Det er blitt dyrket te i Darjeeling siden 1841. Her var det tilnærmet folketomt inntil svette briter oppsøkte det svale fjellområdet etter okkupasjonen av Nepal. Ikke overraskende var det også en engelskmann som introduserte området for teplanten. Med dirrende teabstinenser fikk militærlegen Dr. Campbell plantet kinesiske tebusker i hagen sin i Darjeeling, hvor han var blitt overført fra Kathmandu to år tidligere. Siden eksperimenterte engelskmennene lenge med tedyrking før virksomheten ble kommersialisert på starten av 1850-tallet.

""The one land that all men desire to see, and having seen once by even a glimpse would not give that glimpse for the shows of the rest of the world combined""

Mark Twain

Teplantasjene i Darjeeling ligger på områder opp mot 2000 meter over havet, noe som er sjeldent for tedyrking. Langs de grønnkledde skråningene vokser tebuskene i strømlinjeformede formasjoner, og det er flere faktorer som gjør at akkurat disse byr på det som regnes blant teverdenens mest komplekse og delikate smaksopplevelser. Beliggenheten i fotenden av Himalaya legger grunnlaget. Her er solen intens, men temperaturen sval med kjølige vintre. Fra fjelltoppene renner krystallklart vann ned de skyggefulle skråningene der teplantene vokser. Både friskt fjellklima og et næringsrikt jordsmonn påvirker teplantens utvikling. Det er blant annet dette som bidrar til de elegante og florale smakene som er så karakteristiske for dyrkeområdet Darjeeling,

Når skuddene plukkes

Teen som dyrkes i Darjeeling plukkes i flere omganger, og hver innhøsting byr på teer med særegne smaksegenskaper. Den mest berømte heter First Flush, som er innhøstingen av vårens aller første teskudd. Denne plukkingen blir til lyse og friske teer som byr på komplekse og florale smaker. Deretter kommer en mellomplukking før årets andre store innhøsting, Second Flush, begynner i midten av juni. Fra denne plukkingen får vi gjerne kraftigere teer, både på utseende og smak. Årets siste innhøsting skjer om høsten og byr på lette og milde teer.

 

""Den mest berømte heter First Flush, som er innhøstingen av vårens aller første teskudd. Denne plukkingen blir til lyse og friske teer som byr på komplekse og florale smaker""

I dag er teplantasjene i Darjeeling statseid og leies hovedsaklig ut til indiske bønder. De refereres gjerne til som tehager og det finnes nærmere hundre i området. På grunn av ulike vekstvilkår, foredlingsmetoder og jordbruksteknikker byr hver enkel hage på særegne opplevelser i koppen. Vår Darjeeling First Flush kommer fra Badamtam Tea Estate, som kanskje er områdets mest spektakulært beliggende tehage. Rett utenfor Darjeeling Town, i Lebong Valley, ligger Badamtam på en ås med det mektige Kanchenjunga Mountain som bakteppe. I dette området finner man noen av de fineste og mest aromatiske teene i hele Darjeeling. Her dyrkes teplantene på høyde helt opp mot 1800 meter over havet. De første teplantene på Badamtam ble satt i jorda helt tilbake i 1858 av Christine Barnes. Navnet på tehagen kan oversettes til «Bavian som bærer vann». Med ett og et halvt århundres teproduksjon på samvittigheten har Badamtam utviklet metoder og jordbrukspraksiser som har gjort deres First Flush til en av Darjeelings mest ettertraktede. Denne spesielle First Flush-teen består av de aller første skuddene som kommer på tebusken om våren. Innhøstingen i Badamtam starter i månedsskiftet mars/april når skuddene er fulle av saft og aroma.