Simo Kristidhi fra Solberg & Hansen vant nylig norgesmesterskapet i kaffebrenning. Nå gjør han seg klar til VM i Kina – og han reiser for å vinne.

– Helt siden spesialkaffe ble populært i Norge har baristaen stått i fokus. Det er de som har vært kunstnerne bak en god kopp kaffe. Ingen har snakket om menneskene bak det fantastiske produktet de jobber med, forteller Simo Kristidhi. Han er mannen bak Norgesmesterskapet i kaffebrenning.

Endelig ble vi verdsatt

For fem år siden ble Simo Kristidhi invitert til et uhøytidelig prøve-VM i kaffebrenning av organisasjonen World Coffee Events. Premissene var de samme som for det nåværende verdensmesterskapet: Med lik kaffe og likt utstyr skulle kaffen brennes til perfeksjon. Den sympatiske grekeren Simo gikk av med seieren, og en følelse av at håndverket hans ble verdsatt. Han følte seg dyktig.

I dag, fem år senere, har han på eget initiativ arrangert tre norgesmesterskap for å hedre sine kolleger og håndverket de alle brenner for. Årets konkurranse var det første mesterskapet hvor han deltok selv uten å være på arrangørsiden. Det endte med en solid seier og en billett til verdensmesterskapet i Kina senere i år. Der håper han å gjenta bedriften som på mange måter var starten på et samlet kaffebrennermiljø i Norge.

– Etter jeg fikk kjenne på følelsen av at mitt håndverk endelig ble verdsatt, skjønte jeg at jeg måtte få til noe lignende i Norge. Vi er et stort miljø her hjemme, og jeg mener at vi er de beste i verden til å brenne kaffe. Det er veldig kult at folk nå får øynene opp for hvor viktige vi er for kaffen. Det er også viktig at vi nå har fått et samlet forum for diskusjon og utvikling av yrket vi driver, sier Simo stolt.

Simo Kristidhi fra Solberg & Hansen er norgesmester i kaffebrenning

Kvalitet fordrer kvalitet

Simo brenner kaffe hver dag og vet nøyaktig hvordan han skal få frem det beste i råvarene. Han vet også at verdikjeden er avhengig av kvalitet i alle ledd.

– Kaffebøndene spiller en enorm rolle. Det er jo tross alt de som dyrker råvarene. Videre er det vi som bestemmer kaffens smaksprofil gjennom brenning. En god kaffe er kvalitet i flere ledd, og jeg tror disse konkurransene hjelper folk å forstå nettopp det, forklarer Simo.

Hans entusiasme for kaffe er tydelig, og selv om han beskriver seg selv som sjenert, klarer han knapt stoppe å snakke om sin store lidenskap.

Kaffebrenning hos Solberg & Hansen

Umulig å ikke bli slukt av miljøet

Kollegaene i brenneriet er som Simos familie, og siden han kom til Norge for fjorten år siden har Solberg & Hansen vært hans andre hjem.

– Da jeg først kom hit drakk jeg kaffe med melk og sukker, ler Simo.

Det tok imidlertid ikke lang tid før han ble slukt av kaffemiljøet.

– Jeg elsket det umiddelbart! Folk som Audun Sørbotten, Willy Hansen, Morten Wennersgaard, Andreas Hertzberg og Tim Wendelboe har lært meg utrolig mye.

Blant lyden av bønner som renner ut i brenneren, mimrer Simo tilbake til en tid som var full av inntrykk og ungt pågangsmot. Han ville bli best til å brenne kaffe, og hver dag var en konkurranse.

Simo styrer maskinene

– Jeg startet som pakker, men det var brenner jeg ønsket å bli. Morten Wennersgaard var min mentor, og jeg fulgte alltid nøye med når han jobbet.

Da Simo startet i Solberg & Hansen var produksjonen langt mindre enn den er nå, men konkurransen var større. Simo forteller om ukentlige ”roast off” mellom brennerne, og bitre tap.

– Hver fredag var det ”roast off”, og Audun Sørbotten vant nesten alltid. Selv den dag i dag så hater jeg å tape sånne konkurranser, ler Simo. Vi tester all kaffen vi brenner gjennom cupping, og hvis noen brenner samme kaffe bedre enn meg, blir jeg misunnelig. Jeg tror et sånt miljø og sånne holdninger er grunnen til at vi hele tiden forbedrer oss. Det er også grunnen til at vi alltid leverer kaffe av høy kvalitet.

 

"Blant lyden av bønner som renner ut i brenneren, mimrer Simo tilbake til en tid som var full av inntrykk og ungt pågangsmot. Han ville bli best til å brenne kaffe, og hver dag var en konkurranse."

Ingen tilfeldigheter

Er det en ting Simo har lært i Solberg & Hansen er det at kvaliteten er viktig – uansett nivå i produksjonen. Her er det ingen tilfeldigheter.

– For oss i Solberg & Hansen er det viktig at vi ligger i forkant og viser vei for andre brennerier. Vi var for eksempel de første som startet med godkjenning av all produksjon gjennom cupping. Vi var også de første som begynte med nitrogen flushing av posene for å beskytte kaffen fra oksidering. Vi gjør alt vi kan for at kvaliteten på kaffen skal være så god som mulig, sier en engasjert Simo som endelig har satt seg ned for å nyte en fortjent kaffepause.

– Det handler mye om yrkesstolthet. Vi loggfører alt vi gjør ned til minste detalj, og alt fra temperatur til brennetid for hver ulik brenning blir lagret i våre systemer. På denne måten kan vi både gjenta det vi gjorde riktig, men også tilpasse oss ulike variabler og årstider. Siden bønnene i januar er ikke like som de i august, da må vi også være fleksible.

Eneste som ikke så på kaffen

Det er denne intense jakten på perfeksjon og kvalitet, Simo mener var grunnen til at han vant Norgesmesterskapet. Han brukte mye tid på planlegging og all tid han hadde til overs mellom prøvebrenningene gikk med til å perfeksjonere håndverket.

– Jeg var vel den eneste som ikke så på kaffen under brenningen. Jeg planlegger brenningene mine godt og utnytter både erfaringen min og kunnskapsdatabasen fra Solberg & Hansen til det fulle. Jeg hev faktisk to brenninger som ikke fulgte planen min, sier Simo. Han er plutselig hakket mer alvorlig, det er tydelig at han er et konkurransemenneske.

– Vi fikk først i oppgave å brenne en singel kaffe fra Burundi. Jeg er vant med å jobbe med kaffe fra dette området, så det passet meg bra. Til min fornøyelse hørte jeg også at min kopp var overlegent best, sier Simo og smiler.

Etter det brente deltagerne en blend av tre kaffer: En fra Burundi, en fra Colombia og en fra Etiopia. Også her gikk det som det skulle for Simo.

Selvtillit før Kina

Simo reiser til VM for å vinne

Når Simo reiser til VM i Kina gjør han det for å vinne, men selv om han er selvsikker, viser han ingen egonykker. Han vil vinne for laget og sier alltid vi når han omtaler konkurransen.

– Vi skal reise til Kina og hente hjem tittelen. Jeg vet det høres litt overlegent ut, men jeg synes vi fortjener det. Kaffebrenning betyr utrolig mye for meg, og jeg har sikkert brent over hundre tusen brenninger i løpet av min tid i Solberg & Hansen.

– Hver dag er et VM for meg her på jobb og jeg vet hva jeg skal gjøre uansett hva som møter meg i verdensmesterskapet. Jeg har derfor en grunn til å være selvsikker, ler Simo og forteller at han må tilbake til brenningen. Han orker nemlig ikke tanken på at det ikke er hans kaffe som smaker best på dagens cupping.