Det er bare 10 år siden han syklet sitt første ritt, men den unge syklisten har allerede gjort seg bemerket som en fremadstormende klatrer innen sykkelsporten. Nylig syklet han inn tidenes beste norske plassering i en Grand Tour med en 8. plass sammenlagt. Solberg & Hansen er stolt samarbeidspartner for proffsyklist Carl Fredrik Hagen, og sørger for at han ikke går tom for kaffe før et viktig ritt.

Gratulerer så mye med fantastisk innsats i Vuelta og uttaket til VM! Hva var dine ambisjoner til Spania Rundt og hva blir din oppgave under VM?

Tusen takk!! Ambisjonene mine før årets Vuelta var først og frem å fullføre mitt første 3 ukers etapperitt. Jeg hadde aldri syklet et så langt ritt før, så jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Dersom alt klaffet 100% med form og taktikk, så hadde jeg også et håp om å være med å kjempe om en plassering topp 20.

I VM blir jeg en ren hjelperytter for den/de som blir kaptein(er) og skal gjøre mitt beste for å hjelpe dem underveis.

 

Det er tydeligvis en generell interesse for kaffe i sykkelmiljøet – kan du beskrive det?

Det er helt sant. Stort sett alle syklister drikker kaffe, og kaffe passer perfekt inn i hverdagen til en syklist. Jeg har ingen fasitsvar på hvordan det har blitt sånn, eller hvorfor. Men jeg tror det er en kombinasjon av at kaffe er oppkvikkende, noe som ikke er negativt for en som sykler. Mange syklister trener økter på 4-6 timer, og da stopper man ofte på en kaffebar eller bakeri underveis for litt påfyll av energilagrene. Da er kaffe en naturlig del av stoppen. I tillegg satser mange kaffebarer på sykkel som tema eller har beliggenhet som gjør det enkelt for syklister å stikke innom.

Kaffe er også kalorifritt og du kan drikke det uten å tenke på å begrense deg. I tillegg har mange proffsyklister en dagsplan som sier trening kl 10. Da er det ofte god tid på morgenen, og de morgentimene brukes av mange til å kose seg med en ekstra kopp kaffe.

 

Hvordan oppsto din interesse for kaffe? Hva kom først av sykling og kaffe?

Syklingen kom før kaffe for meg. Jeg likte ikke kaffe så godt før jeg var tidlig i 20-årene. Men det tok ikke lange tiden før jeg gikk til innkjøp av kaffemaskin på kjøkkenet og begynte å kjenne forskjell på forskjellige typer kaffe.

Det var vel venner via sykkelmiljøet som fikk meg til å begynne å drikke kaffe. Og husker jeg riktig, så var det Cappuccino på langtur som var mitt første møte med kaffe. De siste årene nå har jeg gått lenger og lenger bort fra melkebaserte drikker, og over til mer og mer espresso, filter og fransk press.

Er det flere på landslaget som bruker like mye energi på god kaffe og godt brygg som deg?

I og med at vi som er på landslaget nå har ulike arbeidsgivere ellers i sesongen, så er jeg ikke så tett på de andre guttene når jeg er på ritt. Men jeg vet at Edvald er veldig interessert i god kaffe, og brygger V60 på ritt og har baristamaskin hjemme hos seg. Vi snakker ofte om kaffe når vi møtes, og er begge glad i å dele erfaringer og tips.

 

Hvilken kaffe har du drukket i dag? Og har du fått deg noen favoritter med tanke på kaffeland, prosessering eller enkelte produkter i vårt sortiment?

I dag har jeg drukket høstnyheten «Funky Naturals» fra Nicaragua. Spennende kaffe som er bærtørket. En type kaffe jeg ikke har smakt så mye før. Både søt og kraftig.

Jeg har smakt endel typer kaffe det siste året, og jeg begynner å få noen favoritter. Kaffe fra land som Colombia, Kenya, Nicaragua og Costa Rica har jeg drukket en del av, og blir aldri lei! Jeg liker kaffe med mye smak som er saftig, fruktig og fyldig. Og noen har også en veldig god lang ettersmak.

Mama Mina fra Nicaragua, Sonora fra Costa Rica, Mihuti fra Kenya og den nye serien med Funky Naturals er eksempler på slik kaffe.

Jeg er også veldig glad i å lese om historien som ligger bak hver pose med kaffe, så jeg går alltid inn og leser på S&H sin hjemmeside om opprinnelsen, historien og måten kaffen lages på. Og så hender det at jeg Googler området nøyere og får mer innsikt. Da smaker kaffen enda bedre.

 

Koffein står jo på dopinglista. Finnes det noen bekymringer for doble espressoer blant syklister eller er det bare å kjøre på?

Det er ingen bekymring for inntaket av koffein blant syklister. Så kaffedrikkingen har ingen begrensning.

"Jeg liker kaffe med mye smak som er saftig, fruktig og fyldig."

Carl Fredrik Hagen

Har du noen faste kaffebarstopp når du sykler og trener i nærmiljøet ditt eller stoler du kun på dine egne brygg?

Jeg har ingen faste steder jeg stopper. Men i området jeg trener blir det naturlig å stoppe i Son eller Drøbak dersom det er kaffestopp på planen. Men jeg er en person ikke alltid liker å stoppe på økt, heller ta kaffekoppen etter endt trening. Gjerne invitere med noen kamerater om de har vært med på økt, så avslutter vi dagen med en god kopp kaffe. Hyggelig, godt og sosialt.

 

Hvilken bryggemetode setter mest pris på? Har du med deg kaffebønner og bryggeutstyr på tur?

Når jeg er ute og reiser på ritt har jeg alltid med meg AeroPressen og Kalita keramisk håndkvern, samt 2-3 forskjellige typer bønner fra S&H. Dette er favorittbryggemåten på reise, fordi det er enkelt og raskt.

Når jeg er hjemme, blir det mest filterkaffe og fransk press. Men jeg har veldig lyst til å eksperimentere mer med espresso og lære meg den kaffekunsten skikkelig.

 

Får du tid til å brygge på morgenen før ritt?

Ja, som oftest får jeg tid til å brygge kaffe på hotellrommet på morgenen før ritt. Jeg gjør det ikke hver dag – det varierer litt ut ifra hva slags hotell vi bor på, og hva vi får der. Men får vi dårlig kaffe som ikke kan drikkes, så drar jeg rett på rommet etter frokost og brygger selv. Det hender også jeg gjør det med en gang jeg står opp, og tar med ned på frokosten.

 

Hva er dine ambisjoner for 2020?

For 2020 ønsker jeg først og fremst å utvikle meg som syklist og ta nye steg i riktig retning. Det er et OL i Tokyo som jeg har veldig lyst til å bli tatt ut til å sykle. Så det er et stort mål for meg. Jeg har ikke pratet så mye med laget mitt om neste år enda. Vi får sette oss ned og se hvilket program jeg skal sykle for å utvikle meg best. Men forhåpentligvis blir det i alle fall en GrandTour og mange bra 1-ukes-ritt.

 

Følg med på Carl Fredrik Hagen på hjemmesiden hans og på Instagram