Det finnes mange iskaffe-varianter som er enkle å lage hjemme. De fleste drikkene trenger ikke inneholde mer enn to-tre ingredienser og hvor avansert du vil gjøre det er opp til deg selv. Har du ikke espressomaskin kan du brygge et espressoliknende brygg med mokkakanne eller AeroPress. Vi gir deg våre grunnoppskrifter på noen enkle isdrikker basert på espresso. Smak deg frem og kjøl deg ned med din favoritt-iskaffe i sommer.

Affogato – espresso over iskrem

Affogato betyr «druknet» på italiensk og er en kaffebasert italiensk dessert. Den er like enkel å lage som den er tilfredsstillende å spise.

Du trenger:
- god vanilje-is
- dobbel espresso

Hell en dobbel espresso over en til to kuler vanilje-is i ønsket glass/kopp. Finn frem en teskje og nyt.

Tips: Denne smaker nydelig slik den er, men om du ønsker å tilsette noe er pisket krem, revet sjokolade, revet sitrusskall, lakris eller karamell gode alternativer. Hold det likevel så enkelt som mulig, slik at essensen av Affogatoen ikke blir borte.

Kaffeanbefaling til Affogato: Vår mørke, italienskbrente espresso.

Espresso Tonic – frisk espresso møter sprudlende tonic-vann

Espresso Tonic er en leskende kaffedrikk og en sofistikert tørsteslukker. Enkel å lage er den også.

Du trenger:
- en dobbel espresso
- 1-2 cl sukkerlake eller 1/2-1 teskje hvitt sukker (kan sløyfes)
- isbiter
- tonic-vann

Hell en dobbel espresso i en shaker sammen med sukkerlake/sukker (kan sløyfes). Rist godt. Sil over i et glass fylt med nye isbiter. Topp med din favoritt innen tonic-vann. Smak deg frem til du oppnår ønsket blandingsforhold.

Du kan også servere glasset med flasken ved siden av og la gjestene fylle opp glasset etter smak.

Kaffeanbefaling til Espresso Tonic: Sommerespresso fra Etiopia & Colombia, en frisk og saftig espresso med sommerlige smakstoner.

Con panna al freddo – espresso ristet med fløte og sukker

En fløyelsmyk og tilfredsstillende kaffedrikk med iskald eleganse og høy wow-faktor.

Du trenger:
- 10-12 store isbiter
- 1 dobbel espresso
- 2 cl sukkerlake
- Litt fløte
- 2 shakere, en til kaffe og en til fløte

Ha isbiter, sukkerlake og ferdig brygget espresso i en shaker. Rist espresso og is kraftig og hell over et glass med isbiter. Topp den med fløte som du har ristet (eller vispet) til en luftig, men fortsatt flytende konsistens. Hell den sakte på den øverste isbiten for å få en lagdelt drikk.

Tips: Som garnityr kan du strø over litt espressomalt kaffe, kakaopulver eller revet muskatnøtt. Eventuelt kan du klemme litt appelsinskall over for ekstra aroma.

Kaffeanbefaling til Con panna al freddo: Vår klassiske og populære espressoblanding Half & Half, som passer svært godt til espressodrikker med melk.

Oppskrift på enkel islatte

Islatte er en populær kaffeklassiker som kan lages på flere måter. Du kan helle espresso og melk rett i et glass med isbiter, eller du kan bruke en shaker. Du kan også kjøre den i blenderen med isbiter for en mer kremet islatte.

Her får du vår enkleste oppskrift.

Du trenger:
- enkel eller dobbel espresso
- ønsket type melk*
- isbiter
- evt. sukkerlake eller hvitt/brunt sukker

Hell ønsket mengde espresso i et glass fylt med isbiter. Topp med den mengden melk du ønsker. Eller omvendt, melk først og deretter espresso, for en mer lagvis effekt (se bilde). Bruker du sukker rører du dette ut i espressoen først. Bruker du shaker heller du espressoen og sukker i en shaker fylt med is og rister godt, før du siler over et glass med nye isbiter og topper med melk.

*Bruk havremelk eller annen plantemelk istedenfor vanlig melk for en søtere smak. Da kan du eventuelt droppe sukkeret.

Tips: Du bestemmer selv hvor mye melk du ønsker og hva du ønsker av tilsetninger. Istedenfor sukker kan du også bruke annen type søtning.

Kaffeanbefalinger til islatte: Brasil Barreiro Espresso for en søt og intens espresso av bærtørkede kaffebønner eller vår klassiske Half & Half.

Shakerato – espresso ristet med isbiter

Shakerato er i all sin enkelhet noe av det beste, friskeste og mest leskende man kan få servert på en fin sommerdag.

Dette trenger du:
- dobbel espresso (for eksempel Half and Half)
- 1/2 teskje hvitt sukker
- isbiter

Lag en dobbel espresso og rør inn en halv teskje hvitt sukker. Fyll en shaker med 8-10 isbiter og tilsett espresso. Rist godt før du siler den over i et glass med isbiter.

Kaffeanbefalinger: Planadas Espresso for en saftig espresso med toner av kirsebær eller Tade Espresso for en frisk espresso med toner av søt sitrus.