Dette er en gårdsegen og økologisk kaffe fra Guji i Etiopia. Tade ligger i hjertet av kaffens hjemland og byr på de karakteristisk friske og florale smakene som kjennetegner området og passer sommeren perfekt - enten som varm eller kald kaffe. Les mer om vårt tette samarbeid med Tade og hva som gjør den så god.

Langsiktig kvalitet og samarbeid

Tade Alex og Tesfaye

Siden 2009 har Solberg & Hansen samarbeidet med Tade i Etiopia. Fordi gården er privateid har det vært mulig å skape tette og gode relasjoner til Tade. Dette har gitt oss en unik mulighet til å følge alt fra plukking til prosessering i et av Etiopias beste kaffedistrikter, Guji. Gjennom Tade kan vi tilby en kaffe som kombinerer områdets smaker og karakter, med den høye kvaliteten som følger en bevisst og nøye produksjon.

Her er vår innkjøper sammen med eier av Tade, Tesfaye Bekele Degaga

Kaffeproduksjon i Etiopia

I Etiopia er de fleste kaffegårder veldig små, ofte drevet av familier i egne hager. Disse enkle gårdene er ofte tilknyttet et stort kooperativ som prosesserer og selger kaffen. Derfor er det praktisk talt umulig å ha kontroll over hvilke bønnevariasjoner som leveres gjennom kooperativene. Det er likevel helt sikkert at alle er variasjoner av Arabica, som regnes som den kaffetypen som smaker best. At Tade er unntatt det etiopiske handelssystemet for kaffe, The Ethiopian Commodities Exchange, gjør at kaffen vi handler fra Tade er sporbar helt tilbake til dyrking.

Naturlig dyrking og prosessering

Tesfaye  er over gjennomsnittet opptatt av miljø, og ikke minst hvordan naturen påvirker bønnene han dyrker. Derfor bevarer han originaletresorter og jordsmonn tilknyttet sine kaffeplanter. Tade er økologisk sertifisert og bruker kun naturlig kompost. Blader som har falt fra kaffe- og skyggetrærne blir liggende på bakken under tørketiden for å beholde fuktigheten i jorden og fjernes før regntiden for å sørge for god vanning av jorden og unngå råte.

Tade består av bønnetypene Kurume og Wolicho, to variasjoner av typica. Modne kaffebær blir håndplukket  på farmen Suke Quto. Så blir den prosessert på Tade vaskestasjon, hvor den først blir våtforedlet og så tørket på afrikanske tørkesenger. Etterhvert ender kaffebønnene opp i vårt brenneri på Ryen hvor vi brenner og gjør kaffen klar for deg.

Tade limonade - en leskende sommerdrikk

TADE LIMONADE

Oppskriften er nok til to glass

2,5 dl sort iskaffe laget med Tade, Etiopia

Limonade (gjerne sprudlende)

Isbiter

Garnityr (valgfritt)

 

Lag sort iskaffe på håndbrygg eller trakter – se fremgangsmåte her.

Fyll et glass med isbiter. Fyll opp 60% av glasset med limonade, hell deretter iskaffe i glasset.

 

Tips: Bruk gjerne sitron og rosmarin som garnityr.

Tade, kaffe fra Etiopia

En delikat og leskende kaffe med floral aroma av jasmin og sitronmelisse. Smaker av bergamott, søt sitrus og honning.

Kjøp Tade, Etiopia her!