En klassisk kopp sort te som smaker godt til frokost. Det er hva de fleste forbinder med Earl Grey, men te-blandingen har ikke fått navnet sitt uten grunn.

De fleste kjenner Earl Grey som en sort te-blanding tilsatt bergamott, men få vet at det opprinnelig var den tidligere britiske statsministeren Charles Greys far, Lord Earl Grey, som først blandet sort te med bergamott.

Ifølge Grey-familien ble teen spesiallaget av en kinesisk te-produsent for å harmonere med vannet i familiens hjem, Howick Hall. Bergamottoljen balanserte ut den store overvekten av kalk i vannet og gjorde teen mer smakfull. Under Charles Greys statsministerperiode ble teblandingen brukt da Grey-familien var verter for politiske sammenkomster og den ble fort svært populær.

Portrett av den tidligere britiske statsministeren Charles Grey, Earl Greys sønn.
Portrett av den tidligere britiske statsministeren Charles Grey, Earl Greys sønn. Foto: National Portrait Gallery London

I dag er Earl Grey mest kjent som den klassiske, sorte teen du får nesten uansett hvor du er i verden. Mange drikker en kopp Earl Grey til frokost eller i løpet av arbeidsdagen.

Hos Solberg & Hansen får du Earl Grey i flere ulike varianter: Tre typer sort te og nytt fra høsten 2023, en egen Earl Grey av grønn te. Alle er basert på teblader tilsatt bergamott, men de mer spesielle variantene som Earl Grey Blå Blomst er også tilsatt andre aromaer.