Med Skravlevettreglene ønsker NorgesEnergi å gjøre det enklere å snakke sammen, gjerne over en Skravlekopp med kaffe.

Skravlevettreglene er utviklet av de ansatte i NorgesEnergi i samarbeid med Venke Knutson og Ingrid Remvik Leirvik i Skravlekopp. Sammen ønsket de å få praten i gang i det som er Norges første sertifiserte Skravlekopp-bedrift.

NorgesEnergi ble sertifisert Skravlekopp-bedrift i 2020 og jobber aktivt for at alle ansatte skal oppleve seg inkludert. De har Skravlekoppen lett tilgjengelig ved kaffemaskinen og har også opprettet et lite skravlehjørne for å gjøre det enda lettere å sette seg ned for å ta en prat.

Skravlevettreglene lanserte bedriften sommeren 2021, da landet fortsatt var preget av den pågående korona-pandemien og stadig flere kjente på ensomhet.

– I Norge er vi godt kjent med både Fjellvettregler og Sjøvettregler, så vi mener det var på høy tid at vi også fikk på plass Skravlevettregler, sier Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi.

Skravlevettreglene

1. Husk at en handling sier mer enn tusen ord  

2. Si hei! Det kan bety mer enn du aner 

3. Vis respekt for andres meninger  

4. Ikke være redd for å bry deg for mye 

5. Lytt gjerne mer enn du snakker

6. Vær til stede. Legg vekk mobilen 

7. Gi et kompliment – gjerne et smil 

8. Din tid er den fineste gaven du kan gi noen 

Hva er Skravlekopp?

Skravlekopp er en grønn kopp som plasseres sammen med det andre utstyret av kopper og glass på et serveringssted. Midt på den grønne koppen står det Skravlekopp med hvit skrift.

Tanken bak koppen er at når man bestiller drikken sin og ber om å få den servert i en Skravlekopp, signaliserer man til de andre i lokalet at man gjerne snakker litt med andre mens man drikker den. Litt som en åpen invitasjon til en samtale. Om du trenger det eller tilbyr det spiller ingen rolle.

Skravlekopp er er noe mange, om ikke alle, kan være med på. Når kommuner, kafeer og mannen og kvinnen i gata går sammen om noe, er det lettere å nå langt på veien mot et rausere samfunn.

Bli Skravlekoppkafé eller Skravlekoppkommune

Driver du et serveringssted og har lyst til å bidra til mer åpenhet og varme? Bli Skravlekopp-kafé!

En Skravlekopp-kafé er en kafé som ønsker å skape en arena for samtaler mellom mennesker og bidra til å gjøre samfunnet mer inkluderende. Med de grønne koppene i hylla gjør du som kafé et viktig bidrag. Ved å stå på lista over Skravlekopp-kafeer er du med å skape flere samtaler og mer hverdagsglede.

Du bestiller de grønne Skravlekoppene på lik linje som du ville bestilt annet utstyr. Du kan også bestille eget markedsmateriell som vil være med å synliggjøre konseptet og vil gjøre det lettere for deg å forklare og for kundene dine å ta i bruk.

Som Skravlekopp-kommune er du med på å bidra til et godt samarbeid mellom hver enkelt kommune og forskjellige kafeer og bakerier i lokalmiljøet. Når kommunene ønsker å gå foran, er det lettere for folk å gå bak.