Ekteparet Isabel og Sergio Ticas plantet i 2019 flere tusen geisha-planter på en høyde kalt El Mirador, med fantastisk utsikt over Tamales og Matazano. Nå, fire år senere, har vi fått det aller første og hittil eneste kaffepartiet fra plantene.

Vi har samarbeidet med og handlet fra Sergio og Isabel Ticas og kaffegården Los Planes i mange år. Sammen med dem har vi fått ta del i dyrkingen av geisha-plantene helt fra de første spirene til de røde, modne bærene. I løpet av de siste fire årene har vi besøkt geisha-plantasjen flere ganger, sist i januar 2023 da avlingen var moden, like før de første bærene ble plukket.

For at hele potensialet i bønnen skal realiseres bør geisha dyrkes svært høyt over havet. Derfor har Isabel og Sergio valgt å plante sine geisha-planter på en av de høyeste toppene ved sin kaffegård, på toppen El Mirador på 1900 meter over havet.

Her har kaffetrærne vokst i skygge fra furutrær, og fått de karakteristiske lange, smale bladene og bærene geisha er kjent for. I februar/mars i 2023 ble alle modne bær plukket og lagt på hevede senger for tørking. Her har de fått tørke med både fruktkjøtt og skall på i 30 dager.

Kaffe-pionerer og ildsjeler

For over 20 år siden overtok Sergio Ticas en liten gård i fjellregionen Chalatenango, og sammen med sin kone Isabel begynte han å dyrke kaffe i et område som slettes ikke var assosiert med kvalitet. Derfor ble flere enn ett kaffeinteressert øyenbryn hevet da Finca Los Planes ble nummer to i 2006-utgaven av Cup of Excellence.

Sergio og Isabels innsats er en direkte årsak til at kaffe fra Chalatenango-regionen nå er en ettertraktet vare på spesialkaffemarkedet. Her var det Ticas-familien selv som plantet ut bønnetypene Pacamara, Bourbon og Gul Caturra på midten av 90-tallet, og nå Geisha.

På familiens egen prosesseringsmølle våtforedles kaffen med friskt vann fra lokale kilder, mens en fordeling på ett kaffetre per skyggetre sørger for et sunt og bærekraftig, biologisk mangfold. Blant kaffebær og skyggetrær på gården vandrer blant annet hjort, ender og lang rekke sjeldne fuglearter. Familien Ticas gjør mye mer enn å dyrke førsteklasses kaffe og bidrar blant annet med midler til skole, helsevesen og fotballklubben i lokalsamfunnet.

Geisha – «kaffeverdens champagne»

El Mirador - Geisha er en floral og elegant kaffe, med sitrustoner og smak av moden frukt og jordbær. Dette er en mer fruktig geisha da den er bærtørket.

Geisha er en sjelden og relativt ung bønnetype som er svært ettertraktet. Mange vurderer denne som det aller mest interessante i kaffeverden med tanke på smaksintensitet og kompleksitet.

Planten kom først til Costa Rica fra den vesle byen Geisha i det sørvestlige Etiopia. De seneste årene har denne varianten blitt svært populær i Panama, og det er dette landet som har gjort Geisha berømt.

Planten vokser seg høyere enn andre kaffebusker og har lange smale blader og bær. I koppen kjennetegnes bønnetypen av en svært ren sødme, ofte med smaksinnslag av bær og steinfrukter og en frisk avslutning preget av bergamott.